Το χάρισμα των γλωσσών ή οι σωστές στρατηγικές;

Οι γονείς απορούν, πότε πρέπει να ξεκινήσει το παιδί μου μια ξένη γλώσσα; Οι απάντηση υπάρχει σε σημαντικές έρευνες για την γλωσσομάθεια: Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερα. Και σας υπόσχομαι, ότι δεν θα μπερδευτεί με τις γλώσσες. Θα χειρήστει και τις δυο αριστά. Αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ότι υπάρχει ένα χάρισμα ή και ταλέντο για την εκμάθηση των γλωσσών. Αυτό δεν απορρίπτεται εντελώς, αλλά πλέον ως Καθηγήτρια Γερμανικών μπορώ να πω, ότι δεν υπάρχει κάτι εκ γενετής στον άνθρωπο για να μαθαίνει από μόνος του – χωρίς κόπους και διάβασμα- μια ξένη γλώσσα. Για αυτό θέλω να αναφερθώ στα συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία βοηθούν στην εκμάθηση γλωσσών για να αποκτήσει κανείς το χάρισμα των γλωσσών. Ας δούμε τώρα στάδιο με στάδιο, τι γίνεται στο επίπεδο της γλωσσομάθειας.

Καταλαβαίνουν και τα μωρά

Η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας ξεκινά ήδη στην κοιλιά της μαμάς. Μετά την γέννα ακούνε τα μωρά στο περίγυρό τους έναν συγκεκριμένο κώδικα και μπορούν να διαχωρίζουν την μητρική τους από μια τελείως ξένες γλώσσες προσέχοντας τον ρυθμό της γλώσσας και τον τονισμό των λέξεων. Στο επόμενο στάδιο (6-10 μηνών) αρχίζουν να μιμούνται τους φθόγγους, που ακούνε. Αυτό δείχνει ότι το βρέφος καταλαβαίνει την έννοια της λέξης και θέλει να την επαναλάβει. Τις πρώτες λέξεις μπορείτε να ακούτε όταν το νεογέννητο μωρό σας όταν είναι 10 με 12 μηνών. Έτσι δημιουργείται στο εγκέφαλο του μωρού ένα πρώτο σύστημα γλώσσας, που θα του βοηθήσει να μάθει αργότερα κι άλλες γλώσσες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλάμε συνέχεια μαζί του και να του εξηγούμε ό,τι βλέπει και ό,τι παίρνει στα χέρια του, όσο νωρίς και το βρίσκουμε ως γονέας.

Επομένως μαθαίνει το παιδί αρκετά γρήγορα την γλώσσα του. Μέχρι το τρίτο του έτος της ηλικίας του θα ξέρει την μητρική του γλώσσα τόσο καλά που μπορούμε να το συγκρίνουμε με το βασικό λεξιλόγιο του επιπέδου Β2 για έναν μαθητή ξένων γλωσσών. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την ηλικία των 3 ετών.

Η κατάλληλη ηλικία για την γλωσσομάθεια

Ξέρω, ότι οι περισσότεροι προτιμούν τα Αγγλικά για πρώτη ξένη γλώσσα. Δικαίως. Άλλα είχατε σκεφτεί ποτέ, ότι τα Αγγλικά θα τα μάθει έτσι και αλλιώς είτε στο σχολείο είτε στα φροντιστήρια;

Εγώ θα σας πρότεινα αρχικά να διδαχθεί το παιδί σας μία ασυνήθιστη πρώτη ξένη γλώσσα όπως τα Γερμανικά, τα Ιταλικά, τα Γαλλικά ή τα Ισπανικά. Διότι δεν θα έχει την δυνατότητα να τις παρακολουθήσει τακτικά στην καθημερινότητά του, όπως τα Αγγλικά.

Αλλά επειδή δεν θα τις συναντήσει στην καθημερινότητα δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα του είναι χρήσιμες. Ότι γλώσσα και να μάθει, θα το βοηθήσει στο μέλλον του. Κάθε σύστημα γλώσσας είναι διαφορετικό, ιδιαίτερο και ασύγκριτο. 3 με 6 ετών είναι η κατάλληλη ηλικία για το παιδί να ξεκινήσει την εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας ή μιας πρώτης ξένης γλώσσας.

Θα κάνει το παιδί μου γραμματική και σύνταξη με τα 3 του δηλαδή;

Σε μια τέτοια ηλικία δεν θα κάνει βέβαια το παιδί σας γραμματική και σύνταξη στα Γερμανικά. Στο μάθημα ξένων γλωσσών σε μικρή ηλικία θα ανακαλύψει την γλώσσα. Είναι σημαντικό να συνηθίζει πρώτα τον τονισμό του, το βασικό λεξιλόγιο και απλές εκφράσεις. Αυτά γίνονται μέσα από έξυπνα παιχνίδια, παραμύθια και άλλες μεθόδους, που αναφερόνται και παρακάτω.

Και αν θα ξεκινήσουμε την ξένη γλώσσα στα 6;

Στο επόμενο στάδιο το παιδί θα ξεκινήσει την σχολική του περιπέτεια. Ειδικά στην πρώτη τάξη είναι σημαντικό να μην τρέχουμε τα παιδιά από φροντιστήρια σε φροντιστήρια. Σας καταλαβαίνω, ότι θέλετε να αποκτούν χόμπυς και να μαθαίνουν όσο είναι φρέσκα τα μυαλά. Αλλά sometimes less is more. Το παιδί σας είναι ήδη απασχολημένο στο να συνηθίζει το σχολικό του περιβάλλον. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα στάδια ζωής για το παιδί. Ας τους αφήσουμε λίγο χωρίς άλλες υποχρεώσεις και να τους παρατηρούμε στην εξέλιξη τους. Όταν παρατηρείται ότι το παιδί σας έχει  συνηθίσει το σχολείο τότε μπορεί να αρχίσει να αποκτά ή να συνεχίζει τα ενδιαφέροντά του.

Προσοχή τώρα πρέπει να δράσετε με την σωστή στρατηγική. Μπορείτε να προτείνετε στο παιδί σας να μάθει μια ξένη γλώσσα εκτός από τα Αγγλικά. Εδώ πρέπει να κάνετε και μια σωστή επιχειρηματολογία σχετικά με το γιατί είναι σημαντικό να ξέρουμε ξένες γλώσσες και θα του δώσετε και ένα παράδειγμα, που μπορεί να είναι το είδωλό του. Έτσι θα δημιουργηθεί μια ωραία συζήτηση και θα μάθετε τις σκέψεις του παιδιού σας. Θέλω όμως να τονίσω: Να μην παίρνουμε ποτέ μα ποτέ αποφάσεις  για το παιδί χωρίς να ρωτάμε την άποψή του. Αν θέλει να ξεκινήσει ένα καινούργιο χόμπι να το στηρίξουμε και να του δώσουμε τις ευκαιρίες. Με άσχημα σχόλια δεν θα απομακρυνθεί μόνο από το χόμπι του, αλλά και από εσάς.

Συμπερασματικά

Αν θέλετε να ομιλεί το παιδί σας την ξένη γλώσσα σαν την μητρική του μην διστάζετε να τον ξεκινήσετε αρκετά νωρίς (3-6 ετών). Τουλάχιστον με μια φορά μάθημα την εβδομάδα! Αυτό μόνο αρκεί για να συνηθίζει τον τονισμό και τα νοήματα των λέξεων. Επίσης θα μάθει με παιχνιδάκια την προφορά δυσκόλων φθόγγων, όπως είναι το “sch”. Χρησιμοποιώ αποκλειστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, που είναι εμπνευσμένα από τον Μοντεσσόρι.

Τα γερμανικά παραμύθια και τα τραγούδια είναι επίσης μέρος του μαθήματος μας και είναι γραμμένα στην απλή γλώσσα. Θα διασκεδάσουμε με τραγούδια και χορό και παράλληλα θα μαθαίνουμε το βασικό λεξιλόγιο. Θα μιμούμαστε τα ζώα και εξίσου τις ονομασίες τους στα Γερμανικά. Οι δυσκολίες των παιχνιδιών θα είναι ανάλογα με την κατανόησή και την ηλικία του μαθητή. Το ταλεντό των γλώσσων θα αποκτήσει μόνο με αυτό τον τρόπο.